Nazomer aanbieding - Liefde voor jezelf retraite! Bekijk aanbieding

Hoe zet je externe beïnvloeding op pauze om tot je eigen diepste wensen en verlangens te komen?

Bij deze vraag, die ik onlangs via instagram stories gesteld kreeg, sta ik in dit blog stil. Ik neem je mee in een aantal gedachten die, mijn inziens, relevant zijn in de beantwoording ervan. Ik sluit het blog af met een aantal vragen die je verder op weg kunnen helpen.
Vooropgesteld
Ontdekken en doen waar je naar verlangt is geenzins een lineaire route. Voor iedereen is iets anders passend omdat we allemaal verschillend en daarmee uniek zijn. Het proces op je bestemming aan te komen is persoonlijk. Bewandel je eigen route, je eigen weg en vraag hulp waar nodig. Deze blog is dan ook geen routekaart om van A naar B te komen. Het kan je hoogstens stof tot nadenken en handvatten bieden om een volgende stap te zetten in het realiseren van jouw wens(en) of verlangen(s).
Maak jezelf en je eigen ontwikkeling tot prioriteit
Vragen als: Waar droom je van, wat zijn je wensen, wat wil je ten diepste, hoe wil je terugkijken op je leven als het voorbij is?, vragen om bezinning. Dat kun je op verschillende manieren doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mediteren je helpt, wandelen (in de natuur), coaching of therapie. Vind een manier die bij jou past. 
Verbinding met jezelf
Wie je bent is genetisch bepaald vanuit het (intergenerationele) familiesysteem waar je uit voort komt. Zowel vanuit de ‘bloedlijn’ van je vader als van je moeder. Jouw uniciteit. Komen tot je diepste wensen en verlangens begint bij de verbinding met jezelf. Wie ben je? Wat maakt jou uniek? En vanuit hier: Waar verlang je naar?
Kwaliteiten
In jou zijn kwaliteiten aanwezig die je kunnen helpen je verlangens te realiseren. Een relatief simpel voorbeeld: Als ik het verlangen heb om te schilderen, dan zet ik mijn creativiteit (kwaliteit) in om dat te gaan doen. Daarvoor moet ik wel eerst iets organiseren, namelijk een canvas, pencelen, verf, tijd, planning. Daarvoor heb ik de kwaliteit nodig die mij in staat stelt dingen te organiseren. Enkele andere kwaliteiten zijn: Flexibiliteit, betrokkenheid, duidelijkheid, humor, bescheidenheid, scherpzinnigheid.
De context 
Om verschillende redenen kan het zijn dat (je het gevoel hebt dat) er vanuit je omgeving bepaalde verwachtingen zijn waar je aan moet voldoen. Of deze al dan niet waar zijn, of dat je denkt dat mensen iets van je verwachten, doet er niet zo toe. Wat heb je nodig om, onafhankelijk van anderen, te voelen wat bij jou past en dat te gaan doen? En hoe past dit in de balans van geven en ontvangen in relatie tot, de voor jou belangrijke, anderen? 
In een notendop
Komen tot je eigen wensen en verlangens vraagt om bezinning om, vanuit de verbinding met jezelf, te onderzoeken waar je naar verlangt en dat dan ook echt te gaan doen. Daarbij kunnen de vragen in dit blog je op weg helpen. Ik noem ze nog eens achter elkaar en voeg er drie aan toe: 
  • Waar droom je van, wat zijn je wensen, wat wil je ten diepste, hoe wil je terugkijken op je leven als het voorbij is?
  • Wie ben je onafhankelijk van de ander? Wat maakt jou uniek? 
  • Welke kwaliteiten heb je om je verlangens en wensen te realiseren?
  • Hoe kun je regie nemen?
  • Welke eerste (kleine) stap kun je zetten?
Als je het antwoord op deze vragen weet kun je jezelf de vraag stellen (waar dit past) hoe dit zich verhoudt in relatie tot voor jou belangrijke anderen?
Tot slot
Ben je in een zoektocht beland omdat je niet goed weet wat je wilt? Kom je er niet (goed) uit? Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Ik denk en zoek graag met je mee. Dat doe ik als gast want:
"Je hebt alles in je om jouw leven te leiden zoals jij dit wil"
Neem vrijblijvend contact op. 
NB:
Een deel van deze tekst is geïnspireerd op het boek 'Verbinden met je cliënt' geschreven door Gerrie Reijersen van Buuren.