Nazomer aanbieding - Liefde voor jezelf retraite! Bekijk aanbieding

Contextueel werken, wat is dat?

In mijn praktijk werk ik vanuit het contextueel gedachtegoed. Als ik tegen mensen zeg: Ik werk contextueel dan krijg ik geregeld de vraag wat dit is. Ik licht het in dit blog toe.

Familiesystemen

Het contextueel gedachtegoed (Nagy, 1994) gaat over (inter)generationele dynamieken in familiesystemen. Met andere woorden: Dat wat je vanuit de generaties voor jou mee hebt gekregen. Dat kunnen wetten-en regels betreffen waarmee je het leven vorm geeft, maar het gaat ook over loyaliteiten. Waar ben je loyaal aan?

De metafoor van de tuin

Navolgend op Gerrie Reijersen van Buuren (2021) gebruik ik de metafoor van de tuin om het contextueel gedachtegoed uit te leggen. Als je een tuin hebt, dan kunnen daar bomen, bloemen en planten in staan. Dit is hetgeen wat zichtbaar is. In de vertaling naar mens-zijn gaat het over zaken als wat je zegt, doet, voelt, scholing, ontslag, enzovoorts. Dit zijn de eerste drie dimensies van het contextueel gedachtegoed. De vierde dimensie betreft alles wat in de grond zit. Dit is meestal niet direct zichtbaar, maar dit bepaald wel of een bloem, plant of boom goed tot groei en bloei kan komen. Als dat niet goed lukt, dan heb je iets te doen in de grond. Wat dat is, is voor iedereen verschillend. 

Wat betekent contextueel werken voor burn-out preventie en herstel?

Dat wat je hebt meegekregen vanuit jouw eigen context (familiesysteem) kan van invloed zijn op jouw dagelijks handelen als mens en als professional. In de coaching onderzoek je vanuit welk (de)legaat (oftewel: wetten en regels) je handelt, waaraan je loyaal bent en hoe je voor jezelf keuzes kunt maken waarmee je jezelf en de ander recht doet.

Een voorbeeld

Je ouders gunnen jou een fijne carrière vanuit de gedachte dat jij je hiermee later staande kunt houden. De manier waarop zij zijn opgevoed zijn is dat het je in je werk goed gaat als je goed opgeleid bent en hard werkt. Zo laat je aan je werkgever zien dat je de goede dingen doet en betrouwbaar bent. Dit geven jouw ouders, vanuit hun gunnen, door aan jou. Echter, kom jij in een burn-out terecht. De vraag is nu hoe jij datgene wat jij hebt meegekregen, passend voor jezelf kunt maken. Zodat het jou en de ander goed gaat.

Vragen?

Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben of meer willen weten, dan ben je van harte welkom om contact op te nemen voor meer informatie.