Nazomer aanbieding - Liefde voor jezelf retraite! Bekijk aanbieding
Waarom de waarom vraag zo belangrijk is!         Herken je het, dat peuters in de leeftijd van 2 of 3 jaar, veel de waarom vraag stellen? Waarom is dat? Waarom doe je dat? Waarom gaat dat zo? Waarom, waarom, waarom... En dat is heel slim van ze! Zo krijgen ze meer grip op de wereld om hen heen. Als volwassenen zijn we niet zo gewend om de waarom vraag te stellen. En dat is zonde! De waarom vraag brengt ons naar het doel, de oorzaak, of de overtuiging van gedrag: De zogenaamde onderstroom. Denk aan een ijsberg: Alleen het topje, zo'n 10%, is maar te zien. De andere 90% ligt onder water. De waarom vraag gaat over het deel dat onder water ligt. Het deel wat niet ziet. Als we dat naar gedrag vertalen gaat de onderstroom over de drijfveren die onder het gedrag liggen: Ze hebben een grote invloed, maar zijn niet of nauwelijks zichtbaar. Om je bewust te worden wat er zich onder de waterlijn afspeelt kun je vragen stellen als: 'Waarom doe ik wat ik doe?' en 'waarom is dit gebeurd?'. Hiermee krijg jij meer inzicht in jouw eigen gedrag en kun je bewustere keuzes maken. Dat geldt overigens ook in relatie tot de ander. Daarom de waarom!