Nazomer aanbieding - Liefde voor jezelf retraite! Bekijk aanbieding

In dit blog sta ik stil bij de ontwikkeling van professionals. De komende tijd komen er meer elementen voorbij die bijdragen aan krachtige professionals. Doe er je voordeel mee!Professionele ontwikkeling

Het volgen van een opleiding, training, cursus, naar een congres gaan: Over het algemeen wordt dat als leuk ervaren. Je krijgt nieuwe inspiratie, nieuwe inzichten en ideeën. Het is bovendien een plek om te verbinden en uit te wisselen met collega's of andere professionals en je stapt even uit de waan van de dag. Heerlijk!
Werken aan je professionele ontwikkeling komt tevens ten goede aan de uitvoering van je werk omdat nieuwe kennis en inzichten vaak leiden tot meer handelingsbekwaamheid. Mits je ze toepast uiteraard. Als het daarnaast tot kennisdeling met collega's komt, dan leidt dat tot inspiratie op de werkvloer. Kortom: Het geeft energie en is ook nog eens zinvol.

Maar wat nu als de organisatie waar jij voor werkt niet zo aansluit bij jouw ontwikkel wensen? Een trainings- of opleidingsbudget of programma is er wel, maar dat geeft geen antwoord op wat jij ten diepste wil. Misschien omdat je de kennis al hebt, of omdat je interesse er niet ligt of om een andere reden. Het wordt een moetje: De trainingen volg je netjes en je haalt er best wel een paar interessante dingen voor jezelf uit, maar echt blij word je er niet van. In plaats van dat het je energie oplevert, kost het je energie. Wat doe je dan?Persoonlijke ontwikkeling

De ontwikkeling van een professional in het sociaal domein beslaat meer dan alleen de professionele ontwikkeling. Het betreft eveneens de persoonlijke ontwikkeling. Jij bent het instrument dat je meeneemt in het werk dat je doet. Hoe dit instrument functioneert is van invloed op jouw werk. Neem bijvoorbeeld een gitaar. Als ik gitaar wil spelen, dan kan ik dat alleen op een plezierige manier doen als de snaren allemaal heel zijn, goed gestemd zijn en ik een gitaar heb waar ik me lekker bij voel. Hetzelfde geldt voor ons mensen. Hoe beter jij in je vel zit, hoe meer jij bewust bent van jouw eigen identiteit, welke uitdagingen en krachten jij bezit, hoe beter jij functioneert. Kortom: Ook jouw persoonlijke ontwikkeling is van invloed op het werk dat je doet.De basis op orde

De ontwikkeling van professionals in het sociaal domein bestaat uit zowel de persoonlijke als professionele ontwikkeling waarbij het bieden van maatwerk de grootste kans op succes biedt: Uitzoeken waar medewerkers blij van worden, waar ze energie van krijgen en dit binnen de context van de organisatie plaatsen leidt tot een win-win situatie. Dit vraagt om onderzoek en een dialoog waar zowel de wensen van de professional als die van de organisatie een plek krijgen. Het vraagt om ruimte om van gebaande paden af te wijken. Zo krijgt ontwikkeling vorm op een wijze die recht doet aan de wensen van professionals en die van de organisatie.